Filmpje over de Paardenberg, uniek buurt-en-kerkhuis in Transvaal

Buurt-en-kerkhuis de Paardenberg: een bijzondere diaconale locatie in de Haagse wijk Transvaal. Naar aanleiding van het onderzoek dat Bureau Lysias deed naar het werk van en de waardering voor buurt-en-kerkhuis de Paardenberg, werd een prachtige film gemaakt waarin de onderzoeker, vrijwilligers, bezoekers en medewerkers aan het woord komen. 

Het rapport van dat onderzoek verscheen voor de zomer van 2020. Omdat we blij waren met de uitkomsten en aanbevelingen van dit rapport vroegen we een van beide onderzoekers, Sylvana Rikkert, het rapport in een gesprek kort nog eens toe te lichten. We waren vooral benieuwd naar haar visie op de verschillen tussen de benadering van de Paardenberg met al haar vrijwilligers en die van het reguliere welzijnswerk van gemeentelijke instellingen en andere religieuze groepen. Zo werd het een gesprek dat inhoudelijk al snel dieper ging dan een vluchtige kennismaking.

Filmmaker Olaf Koelewijn lardeerde het interview met Sylvana Rikkert met beelden uit het werk van de Paardenberg, impressies van de kleine gesprekjes met vrijwilligers en professionals en ook met cliënten van de Voedselbank. Het werd een film van ruim 11 minuten die goed laat zien hoe bijzonder deze diaconale presentie in een wijk als Transvaal kan zijn. Natuurlijk gebeurt er veel meer in de Paardenberg dan in het filmpje wordt getoond. Zo zijn er religieuze vieringen en gezamenlijke maaltijden en worden er cursussen en werkgroepen georganiseerd voor zeer verschillende doelgroepen en over zeer diverse onderwerpen. Maar wat het filmpje laat zien, raakt de kern van wat 'presentie' kan betekenen voor een stadswijk waar het leven voor velen verre van eenvoudig is.

Bekijk het filmpje hier.

Het rapport zelf is hier te downloaden

 

Filmpje over de Paardenberg, uniek buurt-en-kerkhuis in Transvaal