"Diaconie: vijf eeuwen armenzorg in Den Haag" wint Die Haghe Prijs 2018

Het vorig jaar verschenen boek "Diaconie: vijf eeuwen armenzorg in Den Haag" door historicus Jurjen Vis heeft de Die Haghe prijs gewonnen: de prijs voor het beste en meest originele boek over de geschiedenis van Den Haag. Op donderdag 1 november reikte prof. dr. Herman Pleij de prijs van 5000 euro uit aan de auteur. Uit het juryrapport de slotbeschouwing: "De jury is tot deze keuze gekomen omdat Jurjen Vis een belangrijk facet van de Haagse historie op basis van deels bestaand en deels nieuw en grondig archiefonderzoek tot een indrukwekkend naslagwerk heeft weten te maken. Niemand die in het vervolg onderzoek gaat doen naar sociale zorg in de afgelopen vijf eeuwen kan om ‘Diaconie’ heen.. En dat is een bijzondere prestatie."

In het boek "Diaconie: vijf eeuwen armenzorg in Den Haag"heeft historicus dr. Jurjen Vis op basis van het archief van de Diaconie en andere bronnen vijf eeuwen Haagse Diaconie op indringende wijze beschreven. Het boek geeft een treffend beeld van geschiedenis en actualiteit van de armenzorg in deze stad. Het boek is een bijdrage aan de sociale geschiedenis vanuit een kerkelijke invalshoek, eeuwenlang de belangrijkste zorgverlener. De uitgave verscheen in een tijd waarin de discussie over de beste vorm van ondersteuning van mensen in armoede zeer actueel is en de rol van de kerken bij die ondersteuning weer groeit. Het boek werd op 7 juni 2017 feestelijk gepresenteerd in het Haags Historisch Museum. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan burgemeester Pauline Krikke. Het boek is te koop bij de Diaconie en in de boekhandel.

De Die Haghe Prijs wordt elke 2 jaar uitgereikt op initiatief van de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe en Vrienden van het Haags Historisch Museum.. Meer informatie over de prijs vindt u op de website www.haagsegeschiedenis.nl.  TV-West maakte een filmpje over de uitreiking van de prijs aan Jurjen Vis.

"Diaconie: vijf eeuwen armenzorg in Den Haag" wint Die Haghe Prijs 2018