Dat wonderlijke kerkasiel

Donderdag 30 januari 2020 is het een jaar geleden dat het spraakmakende kerkasiel in buurt-en-kerkhuis Bethel afgesloten werd. Op die dag wordt - in Bethel - het boek "Dat wonderlijke kerkasiel - de non-stop viering in de Haagse Bethelkapel" gepresenteerd.

Een non-stop viering van 97 dagen maakte het kerkasiel voor de familie Tamrazyan mogelijk en het resultaat was vreugdevol. Kerkasiel en viering maakten veel tongen los, in binnen- en buitenland. Twaalfduizend kerkgangers bezochten de viering, vele anderen leefden mee, zelfs wereldwijd. Veelgehoord: ‘Als dit de kerk is, wil ik erbij zijn!’ En: ‘Zo zou de kerk van mij altijd mogen zijn.’

Dat wonderlijke kerkasiel
Stek – stichting voor stad en kerk – en het Beraad Grote Steden van de Protestantse Kerk in Nederland besloten na een studiedag van het Beraad op 17 mei een boek te maken met de teksten van de studiedag, die het belang peilden van het kerkasiel en de viering voor kerken en theologie. Die teksten werden aangevuld met overzichtsartikelen, reacties en analyses. In januari 2020 verschijnt dit boek Dat wonderlijke kerkasiel – de non-stop viering in de Haagse Bethelkapel bij uitgeverij Skandalon, onder redactie van Willem van der Meiden en Derk Stegeman. Dit boek – met een kleurenfotokatern – laat zien wat het kerkasiel deed met kerk- en voorgangers en doordenkt wat kerk en theologie ervan kunnen leren: over de kerkelijke presentie in de samenleving, over oecumene en theologische grensverlegging, over de rol van liturgie en diaconaat. In woorden en beelden roept het de saamhorigheid en sfeer van toen weer in herinnering: van het kampvuur in de kapel tot de Madonna als blikvanger. Op 30 januari wordt het boek feestelijk gepresenteerd in Bethel.

Presentatie "Dat wonderlijke kerkasiel - de non-stop viering in de Haagse Bethelkapel"
Buurt-en-kerkhuis Bethel
Thomas Schwenckestraat 28-30, 2563 BZ Den Haag
Donderdag 30 januari 2020
15:00 uur: Deuren open
15:30 uur: Welkomstwoord (Derk Stegeman)
15:40 uur: Presentatie Dat wonderlijke kerkasiel – de non-stop viering in de Haagse Bethelkapel (Jasja Nottelman en Willem van de Meiden)
15:50 uur: Aanbieding van het eerste exemplaar door Jan de Vlieger (Skandalon) aan Christien Crouwel (Raad van Kerken) en Karel Jungheim (Kerk in Actie PKN) en hun eerste reacties met het oog op de toekomst
16:05 uur: Opening van de expositie van het werk van Hansa Versteeg - wat gebeurt er met een kunstenaar als een werk van hem/haar een ícoon'wordt? (kunsthistorica Anikó Ouweneel-Tóth)
16:30 uur: Borrel met live muziek van het trio Nardizz (Mario Cosman, Gerald de Graaf en Theo Hettema)

Het boek is op deze dag voor geïnteresseerden voor € 7,50 te koop.
Je bent van harte welkom. Let op: vanwege de beperkte capaciteit is aanmelden verplicht. Aanmelden kan via onderstaande knop.

Update: vanwege de overweldigende belangstelling zijn alle 150 plaatsen inmiddels bezet. U kunt zich nog steeds aanmelden, u wordt dan op de reservelijst geplaatst. U hoort zo snel mogelijk of u bij de presentatie aanwezig kunt zijn en we houden u op de hoogte van eventuele alternatieve plannen.

 

 

Bestellen
Het boek Dat wonderlijke kerkasiel is voor de winkelprijs van € 13,95 verkrijgbaar in de boekwinkel en via de webwinkel van Skandalon.
Het is vanaf 30 januari voor de kortingsprijs van € 10,00 te verkrijgen op verschillende locaties van Stek, waaronder bij de receptie van het kantoor aan de Parkstraat 32 in Den Haag. Ben je niet in de gelegenheid om langs te komen, dan kun je het boek ook bij Stek bestellen via onderstaande knop.

 

 

Expositie
We nemen de gelegenheid te baat om met een expositie aandacht te vragen voor het werk van kunstenaar Hansa (Versteeg), de maker van het iconische schilderij Madonna del Mare Nostrum. Een replica daarvan had een centrale plaats in de viering in Bethel. Die expositie in Bethel wordt in dezelfde bijeenkomst op 30 januari feestelijk geopend. De iconische Madonna is daar te zien, maar ook een nieuw werk met een vergelijkbare problematiek als thema: de Piëta della Nostra Terra. Plus tal van andere geïnspireerde kunstwerken. Te zien in Bethel tot 1 maart 2020.

 

Dat wonderlijke kerkasiel